FilmSpecial: De geest van Tsjechov

Sara Hoogveld
zo 15 dec 14:00
Kleine Zaal
zo 15 dec
14:00
Tickets

De boeiende filmlezingen van filmhistorica Sara Hoogveld zijn vaak een historische verkenning van een thema dat steeds terugkeert in literatuur, beeldende kunst en film. In deze serie van vijf FilmSpecials komt een actueel thema nadrukkelijk aan de orde: vrijheid van expressie. Op basis van gedegen research en met allerlei fragmenten uit oude filmklassiekers toont zij u de (on)mogelijkheden van de filmkunst. Zo leert u meer over de wereld achter het witte doek.

Tsjechov was een superieure verhalenverteller. In filmische scènes vol domheid, wreedheid, bijgeloof en wodka toont hij de tederheid en ontroerende naïviteit van zijn volk. Zijn verhalen zijn dan ook zeer geliefd als vertrekpunt voor originele scenario’s. In de Sovjet-Unie bleven literatuuradaptaties vaak dicht bij het origineel, er was dan ook geen sprake van artistieke vrijheid. Recente films zijn vaak vrije bewerkingen. Soms worden meerdere verhalen met elkaar verbonden. Wat na zoveel jaar nog overeind blijft, zijn de typische karaktertrekken van zijn personages. Personages die van alles willen maar niets bereiken. We kijken naar veelzeggende filmfragmenten van enkele Russische en Turkse bewerkingen van beroemde Tsjechov verhalen.

 

14.00 – 16.30 uur, incl. pauze

Russische borrelhapjes en drankjes

Praat gezellig na en geniet van wat lekkers! In ons café restaurant zijn er na afloop Spaanse borrelhapjes en drankjes verkrijgbaar.

Ook met je Cinevillepas kun je genieten van deze FilmSpecials. Je betaalt per FilmSpecial een toeslag van € 8,50 [A Tale of Three Sisters is gratis toegankelijk met je Cinevillepas].

Overzicht FilmSpecials

Carmen - za 25 mei 2024

Madame Bovary - zo 20 oktober 2024

The Postman Always Rings Twice - zo 17 november 2024

De geest van Tsjechov - zo 15 december 2024

A Tale of Three Sisters - zo 2 februari 2025 [filmvertoning + inleiding]

Onderdeel van