FilmSpecial: Carmen

Sara Hoogveld
za 25 mei 14:00
Kleine Zaal
za 25 mei
14:00
Tickets

De boeiende filmlezingen van filmhistorica Sara Hoogveld zijn vaak een historische verkenning van een thema dat steeds terugkeert in literatuur, beeldende kunst en film. In deze serie van vijf FilmSpecials komt een actueel thema nadrukkelijk aan de orde: vrijheid van expressie. Op basis van gedegen research en met allerlei fragmenten uit oude filmklassiekers toont zij u de (on)mogelijkheden van de filmkunst. Zo leert u meer over de wereld achter het witte doek.

Met veel romantiek beschreef Prosper Mérimée in 1845 de vrijgevochten Spaanse zigeunerin Carmen. Zij was verleidelijk, hartstochtelijk en vooral op haar vrijheid gesteld. Georges Bizet bewerkte de novelle in 1875 tot een opera. Ontelbare ensceneringen en filmversies zouden volgen. Aan de hand van prachtige klassieke én eigentijdse filmfragmenten bespreekt Sara Hoogveld de rol van Carmen in verschillende culturen. 

De archetypische Carmen die de Habanera zingt is voor iedereen herkenbaar. Maar elke regisseur geeft toch een eigen invulling aan het personage. In 1938 werd de Spaanse regisseur Florian Rey door Hitler uitgenodigd om het fascistische ‘Carmen la de Triana’ op te nemen in de Berlijnse UFA-studio’s, zonder zigeuners maar met veel Spaanse folklore. ‘Carmen Jones’ uit 1954 was een Afro-Amerikaanse musicalversie. In datzelfde jaar regisseerde Carlos Saura een flamencovariant met een moderne Carmen die het Spaanse machismo ver achter zich laat. En in 2005 verscheen ‘U-Carmen’ van Mark Dornford-May, die zich afspeelt in een Afrikaanse sloppenwijk, met Carmen als arbeidster in een sigarettenfabriek. We eindigen met de operaverfilming van Francesco Rosi uit 1984, op locatie geschoten in de Spaanse streek Andalusië.

 

14:00 – 16:30 uur, incl. pauze

Spaanse borrelhapjes en drankjes na afloop

Praat gezellig na en geniet van wat lekkers! In ons café restaurant zijn er na afloop Spaanse borrelhapjes en drankjes verkrijgbaar.

Ook met je Cinevillepas kun je genieten van deze FilmSpecials. Je betaalt per FilmSpecial een toeslag van € 8,50 [A Tale of Three Sisters is gratis toegankelijk met je Cinevillepas].

 

Volgende FilmSpecials:

Madame Bovary - zo 20 oktober 2024

The Postman Always Rings Twice - zo 17 november 2024

De geest van Tsjechov - zo 15 december 2024

A Tale of Three Sisters - zo 2 februari 2025 [filmvertoning + inleiding]