FilmSpecial: A Tale of Three Sisters

Sara Hoogveld
zo 2 feb 14:00
Kleine Zaal
zo 2 feb
14:00
Tickets

De boeiende filmlezingen van filmhistorica Sara Hoogveld zijn vaak een historische verkenning van een thema dat steeds terugkeert in literatuur, beeldende kunst en film. In deze serie van vijf FilmSpecials komt een actueel thema nadrukkelijk aan de orde: vrijheid van expressie. Op basis van gedegen research en met allerlei fragmenten uit oude filmklassiekers toont zij u de (on)mogelijkheden van de filmkunst. Zo leert u meer over de wereld achter het witte doek.

Bij deze speelfilm geeft filmhistorica Sara Hoogveld een inleiding van 20 minuten.


Voor deze vertelling over drie zusjes in een afgelegen dorp op het Turkse platteland heeft regisseur Emin Alper zich losjes gebaseerd op de verhalen van Tsjechov. De zusters Reyhan, Nurhan en Havva keren terug naar het afgelegen Turkse bergdorp in Anatolië, waar ze met hun vader opgroeiden. Alle drie werden ze als pleegdochter en hulp in de huishouding opgenomen in een rijk gezin in de stad. 

Als de oudste dochter Reyhan zwanger wordt moet ze het gezin verlaten. Weer thuis wordt ze door haar vader Sevket uitgehuwelijkt aan de niet al te snuggere herder Veysel. Ook de twee jongere zussen worden weer naar huis gestuurd; de rebelse Nurhan omdat ze ruzie maakte met de moeder van haar gezin, de jongste, Havva, na een sterfgeval. Sevket is te arm om zijn dochters te onderhouden en zoekt naar mogelijkheden om zijn dochters weer onder te brengen. Ook de zussen kunnen niet wachten om het dorp opnieuw te verlaten...


De film uit 2019 kreeg op het filmfestival van Sarajevo de prijs voor Beste Regie en de CICAE Art Cinema Award. Op het filmfestival van Istanbul won de film vijf prijzen, waaronder de Fipresci award, de prijs van de internationale filmkritiek. Op World Cinema Amsterdam werd de World Cinema Exchange Award toegekend.

 

14.00 – 16.15 uur, geen pauze


Turkse borrelhapjes en drankjes

Praat gezellig na en geniet van wat lekkers! In ons café restaurant zijn er na afloop Spaanse borrelhapjes en drankjes verkrijgbaar.

Ook met je Cinevillepas kun je genieten van deze FilmSpecials. Je betaalt per FilmSpecial een toeslag van € 8,50 [A Tale of Three Sisters is gratis toegankelijk met je Cinevillepas].

Overzicht FilmSpecials

Carmen - za 25 mei 2024

Madame Bovary - zo 20 oktober 2024

The Postman Always Rings Twice - zo 17 november 2024

De geest van Tsjechov - zo 15 december 2024

A Tale of Three Sisters - zo 2 februari 2025 [filmvertoning + inleiding]

 

Onderdeel van