FilmSpecial: The Postman Always Rings Twice

Sara Hoogveld
zo 17 nov 14:00
Kleine Zaal
zo 17 nov
14:00
Tickets

De boeiende filmlezingen van filmhistorica Sara Hoogveld zijn vaak een historische verkenning van een thema dat steeds terugkeert in literatuur, beeldende kunst en film. In deze serie van vijf FilmSpecials komt een actueel thema nadrukkelijk aan de orde: vrijheid van expressie. Op basis van gedegen research en met allerlei fragmenten uit oude filmklassiekers toont zij u de (on)mogelijkheden van de filmkunst. Zo leert u meer over de wereld achter het witte doek.

De novelle van James M. Cain is zeker geen klassieke literatuur, maar wel een spannend boek dat niet meer van de lezer vergt dan anderhalf uur, de tijd van een speelfilm. De affaire van zwerver Frank met de onweerstaanbare Cora, leidt tot moord als haar man, eigenaar van een wegrestaurant annex tankstation, haar geheime leven ontdekt. Het verhaal van deze pulp fiction roman bleek vooral voor filmmakers een goudmijn. Visconti was de eerste die er een Italiaanse Film Noir van maakte, die wordt gezien als het begin van het neorealisme. Zijn debuut is realistisch, somber en verplaatst de setting naar de Povlakte in het Italië van Mussolini. We kijken ook naar de andere filmversies die voortborduren op Visconti en waarbij de regisseurs meer naar elkaar gekeken hebben dan naar het boek. Interessant is te zien hoe het wat rauwe verhaal in het Hollywood van de jaren ‘40 streng werd gecensureerd.

 

14:00 – 16:30 uur, incl. pauze


Italiaanse borrelhapjes en drankjes

Praat gezellig na en geniet van wat lekkers! In ons café restaurant zijn er na afloop Spaanse borrelhapjes en drankjes verkrijgbaar.

Ook met je Cinevillepas kun je genieten van deze FilmSpecials. Je betaalt per FilmSpecial een toeslag van € 8,50 [A Tale of Three Sisters is gratis toegankelijk met je Cinevillepas].

Overzicht FilmSpecials

Carmen - za 25 mei 2024

Madame Bovary - zo 20 oktober 2024

The Postman Always Rings Twice - zo 17 november 2024

De geest van Tsjechov - zo 15 december 2024

A Tale of Three Sisters - zo 2 februari 2025 [filmvertoning + inleiding]

 

 

Onderdeel van