Nina Bobo

Op de normaalste dag aller tijden besluit de Indische Saartje om haar tong in te slikken. Wat achterblijft zijn honderd vragen en een zoekend kleinkind. We volgen dit kleinkind door de vele pogingen om erachter te komen waarom diens oma op een dag besloot te zwijgen. Maar uiteindelijk is er geen andere optie meer dan de gruwelijke feiten te verwisselen voor een romantische fantasie. Willen we niet allemaal dat onze oma een heldin was?
Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze zwarte geschiedenis. Koen Verheijden studeert in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, u zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.
Met op 19.45 uur een gratis inleiding door regisseur Koen Verheijden
''Indringend politiek theater over immer omstreden onderwerp – De Theaterkrant
"Met sobere middelen als rechthoekige raamwerken en even sober spel van de drie acteurs biedt Nina Bobo een historisch beeld van de meest ingrijpende, woelige en traumatische tijd uit de koloniale geschiedenis.'' - De Theaterkrant
“Het knappe is dat Verheijden niet per se een politiek correct standpunt inneemt, zoals de laatste tijd zeker voor de derde generatie Indische Nederlanders geldt. Hij kiest vakkundig voor het medium theater om pro en contra, stem en tegenstem te laten klinken. Zelfs het beladen begrip tempo doeloe, ofwel de goede oude tijd van het vooroorlogse Indië, durft hij in de dramatische vertelling een plek te geven.” - Kester Freriks
In de media:
De Theaterkrant
Met sobere middelen als rechthoekige raamwerken en even sober spel van de drie acteurs biedt Nina Bobo een historisch beeld van de meest ingrijpende, woelige en traumatische tijd uit de koloniale geschiedenis.
Fester Kreriks
“Het knappe is dat Verheijden niet per se een politiek correct standpunt inneemt, zoals de laatste tijd zeker voor de derde generatie Indische Nederlanders geldt. Hij kiest vakkundig voor het medium theater om pro en contra, stem en tegenstem te laten klinken.
Zelfs het beladen begrip tempo doeloe, ofwel de goede oude tijd van het vooroorlogse Indië, durft hij in de dramatische vertelling een plek te geven.”