Foto: Emil Pabon

Zus van mijn zus

Rudolphi Producties
wo 24 mei 20:30
Grote Zaal
wo 24 mei
20:30
Tickets

Twee zussen, beiden ouder dan ze willen toegeven, treffen elkaar voor het eerst sinds jaren weer. Aanleiding is een brief van de gemeente: het graf van hun vijftig jaar geleden overleden zusje zal worden geruimd. Tenzij de grafrechten worden verlengd. Ineens staan de zussen¿voor de praktische keuze: ‘Wat doen we met Coosje?

 

Ze mijmeren wat over hun vroegste herinneringen aan ‘ons kleine zusje’, maar al snel volgen de verhalen over alle andere dierbaren die ze verloren: ooms, tantes, vader, moeder, collegae, idolen, ex-vriendjes etc. Ze nodigen de dood, als onlosmakelijk deel van het leven, uit aan tafel. Ontelbare anekdotes, gedachten en emoties buitelen over elkaar heen. Er ontstaat een caleidoscopisch portret van deze twee springlevende zielen en hun 1000 dierbare doden.

Zus van mijn zus is een lofzang op het leven en een ode aan onze doden. Een levendige trip down memory lane. In deze rijkgevulde theateravond laten twee topactrices een langgekoesterde wens in vervulling gaan: voor het eerst zullen ze samen op het toneel staan.

Foto: Emil Pabon

Ariane Schluter speelde na haar studie aan de Toneelacademie Maastricht bij verschillende gezelschappen, waaronder lange tijd bij Het Nationale Theater. Voor haar rollen in  Strange Interlude (2003) en Eden (2004) ontving zij de Theo d'Or toneelprijs en in 2010 ontving zij de Theo Mann-Bouwmeesterring. Naast het toneel is Ariane ook te zien in vele films en series. In 1994 won ze een twee Gouden Kalveren voor 06 en Een goed leven. En in 2017 kreeg ze de MIFF award voor haar rol in Lucia de B.

Marisa van Eyle studeerde aan de Toneelschool Maastricht en werkte vervolgens mee aan verschillende theaterproducties. Ze maakte deel uit van theatergezelschap De Trust en speelt bij Het Toneel Speelt. Zo speelde ze in het vierluik De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos. In 1994 won ze de Colombina. Naast het toneel is ze ook te zien in vele films en series, waaronder de films Abeltje, Zwartboek en Alles is liefde. In 2001 won ze een Gouden Kalf.

Peer Wittenbols schrijft toneelteksten, scenario’s, liedteksten, verhalen en gedichten. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht de richting docent/regisseur. Tot eind 2008 was hij als huisschrijver verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Hij schreef onder meer voor Het Zuidelijk Toneel, De Toneelmakerij en de Rotterdam Connectie. Zijn werk wordt ook in het buitenland gespeeld. Met zijn teksten won hij de Van der Vlies prijs (1979), de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs (2004 en 2005) en in 2013 won hij de Annie M.G. Schmidtprijs. In het najaar van 2021 was de marathonvoorstelling Trojan Wars voor HNTJong te zien.

Belle van Heerikhuizen is regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Met haar afstudeervoorstelling Een lolita won ze de Ton Lutz Award. In 2019 ontving ze een Zilveren Krekel voor het zelfdodingsdrama Sweet Sixteen. Ze behandelt in haar werk donkere thema’s, die ze op een lichte, menselijke en invoelbare manier benadert. Eerder regisseerde zij stukken bij HNTjong, Theater Rotterdam, Stip theaterproducties, De Toneelmakerij en Orkater.

Over de makers

Spel: Ariane Schluter en Marisa van Eyle
Tekst: Peer Wittenbols
Regie: Belle van Heerikhuizen
Kostuums: Bernadette Corstens
Scenografie: Ruben Wijnstok
Campagnebeeld: Emil Pabon