Maankoningin

Club Lam
do 15 feb 20:30
Grote zaal
do 15 feb
20:30
Tickets

Een voorstelling over de gezondheidszorg, vriendschap, spiritualiteit en het hiernamaals.

In Maankoningin worstelt Maria Theresia van Oostenrijk met haar huwelijk met ‘Zonnekoning’, Lodewijk XIV. Hij is vooral bezig met zijn eigen balletspektakels en affaires. Maria verzamelt daarom een bont gezelschap om haar heen met waarzeggers, circusacts en operazangers die de eenzaamheid verzachten.  

Wanneer Maria plots ziek wordt, kan de arts niks voor haar doen. De gezondheidszorg is namelijk gericht op mannen; het vrouwenlichaam onderzoeken is iets waar hij zijn vingers niet aan brandt. Langzaam sterft Maria aan de onverzorgde tumor.  “Als koningin ben ik slechts één dag gelukkig geweest”, waren haar laatste woorden. 

Club Lam is een vaste bespeler van het Toon Hermans Theater. Op een humoristische manier pakken zij clichébeelden van historische vrouwenfiguren hardhandig aan. Zo stelden zij in hun vorige voorstelling Rubens Meisjes de schoonheidsidealen aan de kaak. Het resultaat is een geheel nieuw toneelstuk over vergeten muzes, niet erkende kunstenaressen en hedendaagse schoonheidsidealen dat niet alleen het publiek maar ook de recensenten kon bekoren. NRC riep Rubens Meisjes uit tot beste theatervoorstelling van het moment.