Mode in de Franse cinema

Lezing met veel filmfragmenten
za 7 okt 11:10
Kleine Zaal
za 7 okt
11:10
Tickets

Aan de hand van prachtige filmfragmenten vertelt cultuurhistorica en docent filmgeschiedenis Sara Hoogveld over de rol van mode in Franse filmklassiekers.


In tegenstelling tot Hollywood was er in de Franse cinema vaak weinig budget voor kostuums. Regisseurs gaven steractrices als Jeanne Moreau, Brigitte Bardot, Anna Karina en Cathérine Deneuve vaak carte blanche om zichzelf pico bello te kleden. Die namen soms zelf een couturier in de arm om goed voor de dag te komen. Zo was Cathérine Deneuve de muze van Yves Saint Laurent en deed ze modellenwerk voor Chanel. Jeanne Moreau was vier jaar lang de geliefde van ontwerper Pierre Cardin en droeg in films creaties van Chanel en Givenchy.


De bloeiperiode van de Franse cinema viel samen met de jaren die bekend staan als Les Trente Glorieuses (1945-1975). De filmfragmenten uit die tijd vormen een mooi overzicht van iconische modeontwerpers en vrijgevochten Parisiennes.

 

Tijden: 11.10-13.30 (incl. 20 minuten pauze).

'Bonjour la France!' Een hele dag lang gaat Theater de Omval op de Franse toer! Er zijn Franse films, een heerlijk optreden van de veelgeprezen zangeres Tess Merlot en haar band met beroemde chansons en eigen werk. Kinderen genieten van de fantastische theatervoorstelling De Kleine Prins. Er zijn lezingen o.a. over Diemen in de Franse tijd, Mode in de Franse film en makkelijk te lezen Franse boeken. De oba leest voor. Franse muziek, Franse kunst, twee Franse Citroën oldtimers (en twee hypermoderne) en natuurlijk is er Frans eten en drinken. Het wordt een formi-formi-formidable feest en u bent meer dan bienvenue!