Tess Merlot

Chante la vie
za 7 okt 20:30
Grote zaal
za 7 okt
20:30
Tickets

Tess Merlot chante la vie

 

Dat het Franse chanson als geen ander genre gestalte weet te geven aan gevoelens van verdriet, geluk en nostalgie, realiseerde ook zangeres Tess Merlot zich toen zij voor het eerst haar eigen liedjes schreef. Vier jaar na het schrijven van het lichtvoetige Mon Paris en twee jaar na het uitkomen van haar debuutalbum Laissez-moi, zocht ze opnieuw naar woorden en melodieën om nieuwe veranderingen in haar leven uit te drukken. Het verdwijnen van het ouderlijk huis en de connectie met de kindertijd, de vergankelijkheid van vriendschappen, maar ook de evolutie van een langdurige liefde en de sprongen in het diepe die we, eenmaal volwassen, blijven maken. 

 

In deze avondvullende show laat Tess Merlot en haar band het publiek kennis maken met haar nieuwe liedjes, die ze naadloos laat aansluiten op onbetwiste chansonklassiekers van onder andere Jacques Brel, Barbara, Charles Aznavour en Jean Ferrat. Met herkenbare thema’s voor jong en oud. Uiteindelijk verschillen onze verhalen, ervaringen en gevoelens immers niet zoveel van elkaar: door voor- en tegenspoed proberen we allemaal iets moois van het leven te maken. 

 

De eerste keer dat Tess Merlot Jacques Brel hoorde sloeg de bliksem in. Sindsdien is de muziek niet meer gestopt: ze vormde de band Tess et les Moutons en honderden shows later draait elk optreden nog steeds om de essentie: de menselijke ziel naar de oppervlakte trekken zoals alleen het Franse levenslied dat kan. Met originals van Brel, Piaf en Aznavour en eigen werk.

 

Gemotiveerd om haar passie te delen en culturen samen te brengen, bracht Tess in 2017 met les Moutons haar eerste EP Chansons pour non-francophones uit. In 2019 zong ze haar eigen Mon Paris in een bomvol Paradiso en in de eerste maanden van 2020 tourde ze met haar band langs uitverkocht zalen van PAARD in Den Haag en TivoliVredenburg in Utrecht. In 2021 zag debuutalbum Laissez-moi’ het levenslicht, waarvan de singles L’histoire de notre amour, Une romance d’été en La Haye regelmatig op de Nederlandse radio te horen waren. Ook tourde ze in 2020-2021 samen met de internationaal gerenommeerde trompettist Michael Varekamp en zijn muziektheatergroep The Legends door het land als onderdeel van de voorstelling Swingin’ Paris; sinds januari 2023 deelt ze wederom het podium met hen in de voorstelling Helden van toen.

 

Of Tess nu optreedt met een heel orkest, met band of in een kleinere bezetting, ze doet dit met een onweerstaanbaar joie de vivre en de ballen om de ongepolijste versie van het chanson te laten horen. Het mag ingetogen en mooi zijn, maar het mag ook robuust zijn, grotesk. En keer op keer blijken de oerkrachten van het chanson een magnetisme te bezitten van heb ik jou daar: meezingen, tranen in de ogen en gelukzalige koppen over de volle breedte.

 

Kortom: Tess Merlot past in elke setting waar het geen ramp is als er wijn wordt gemorst.

'Bonjour la France!' Een hele dag lang gaat Theater de Omval op de Franse toer! Er zijn Franse films, een heerlijk optreden van de veelgeprezen zangeres Tess Merlot en haar band met beroemde chansons en eigen werk. Kinderen genieten van de fantastische theatervoorstelling De Kleine Prins. Er zijn lezingen o.a. over Diemen in de Franse tijd, Mode in de Franse film en makkelijk te lezen Franse boeken. De oba leest voor. Franse muziek, Franse kunst, twee Franse Citroën oldtimers (en twee hypermoderne) en natuurlijk is er Frans eten en drinken. Het wordt een formi-formi-formidable feest en u bent meer dan bienvenue!